Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1 kg hovězí maso z vysokého boku (šůsu)
  • Sůl
  • 12 dkg slaniny
  • Větší cibule
  • Paprika
  • Mouka
  • Sádlo

Z 1 kila masa vysokého boku (šusu) se nechá useknout 6 - 8 roštěnek, kosti se odseknou, každá roštěnka se naklepe dřevě­nou paličkou a osolí malou špetičkou soli. Slanina se rozkrájí na kostičky, také se jedna větší cibule nadrobno pokrájí a se slaninou se malinko do žluta osmaží. Pak se to rozdělí na stejné díly do roštěnek, pěkně roze­tře, zabalí, obváže nití a posype se to malinko paprikou a moukou. Na kastrol se dá asi jako malé slepičí vejce kousek sádla, až se rozpálí, rychle se tam roštěnky opečou, pak se přilévá po lžíci voda nebo hovězí polévka a dusí se to přikryté do měkka. Na stůl jsou k tomu dobré osmažené brambory, nebo kaše bramborová.

Rate this Content 0 Votes