Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Ze staré kuchařky

Zelenina jest výborným příkrmem k masu. Na pokrm se mnohý těší více, než na maso. V Německu ve Francii, v Anglicku, v Rusku a kdekoliv jinde na světě, pěstuje se veliké množství zeleniny všeho druhu. Chřest (špargel) a květák (karfiol) jsou předmětem obchodu zahraničního. Též u nás v Čechách, Pěstuje se hojnost zeleniny. Náš malínský křen jde do celé Evropy. Plotišťské zelí a jiné zeleniny mají široko daleko dobrou pověst. U nás se vaří, jinde jen paří. Pro žaludek je zelenina lepší vařená. Když se zelenina naměkko uvařila, připraví se s máslem a masovou polévkou, ve které se rozdělá malinko žluté jíšky. Mnoho jíšky kazí pravou chuť zeleniny, a proto také se přílišné zahuštění zeleniny nedoporučuje.

Rate this Content 0 Votes