Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Dobře očištěná holoubata se rozkrájí na čtvrtky. Na párek holoubat se dá na kastrolek jako malé slepičí vejce kousek nového másla, jedna malá, drobně rozsekaná cibule, půl malého bobkového lístku, štípek tymiánu, pět zrnek pepře, pět nového koření a kousek zázvoru, asi jako větší hrách a holoubata nasolená se do toho vloží a nalije se na ně dvě lžíce vinného octa, přikryjí se pokličkou a nechají do měkká dusit, přidá se k nim lžíce hovězí polévky, aby nevysmahly.

Udušené se dají na jiný kastrolek a přikryjí se. Vezme se jako vlašský ořech kousek nového másla, prodělá se na talířku s vrchovatou lžíci mouky a dá se do šťávy z holoubat a nechá se to pomalu vařiti Připojí se k tomu tři kostky do hnědá upraženého cukru a hovězí polévky tolik, aby byla přiměřeně hustá omáčka Přípoji se do ní několik kapek citrónové šťávy.

Omáčka se procedí na holoubata a nechá se to na kraji plotny varem přejiti.

Na stůl se dají k tomu dobré noky neb knedlík.

Když se připravuji pro hostinu, mohou se o den dříve připraviti. Pro hostinu se dávají obyčejně jen prsíčka z holoubat a do omáčky se přidá lžíce vína madeira.

Rate this Content 0 Votes