Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • ¼ kg hovězího masa
  • ¼ kg prorostlého vepřového masa
  • 2 strouhané žemličky
  • Mléko
  • Máslo
  • 4 vejce
  • 6 kapary
  • Sůl
  • Pepř
  • Citronová kůra
  • Malé kyselé okurčičky
  • Slanina
  • Šunka nebo uzené maso

Hovězí a vepřové maso se jemně umele nebo useká. Dvě strouhané žemličky se polejí (asi půl koflíčku) mlékem, na kastrolek se dá asi jako velký ořech kousek másla, když se rozpustí, dají se tam ty žemličky a nechá se to na horké plotně při pilném míchání až je z toho tuhá kaše. Když vystydne, přidá se k umletému masu, připojí se k tomu jedno celé vejce a jeden žloutek, lžička soli, na špičku nože pepře, na špičinku nože citrónové kůry, vše se dobře promíchá, dvě, již dříve uvařené natvrdo vejce se zbaví skořápky a na čtvrtky rozkrájí. Prkénko se potře bílkem, maso se na něj rozloží na prst silně, vejce rozkrájené se tam stejnoměrně rozloží, mezi ně se dají na nudličky roz­krájené malé kyselé okurčičky, asi 6 kapary se rozhodí, kousek slaniny, též na nudličky pokrájené a kousek vařené prorostlé šunky nebo uzeného masa také drobně krájeného. Když je vše stejnoměrně rozloženo, tak se to sbalí, pěkně se to přimáčkne, aby uvnitř nebyl žádný vzduch, potře se to bílkem a na pekáč se dá asi jako slepičí vejce kou­sek nového másla. Když se rozpálí, maso se tam vloží a nechá se péct po lžíci polévky přilévajíc, jednu hodinu.

Když vystydne, dá se na prkénko a krájí se na hezké řízky, složí vkusně na mísu a v létě jest to ochlazující večeře, když se k tomu dá hlávkový salát. Může se to upéci při obědě a dát studené k večeři.

Rate this Content 0 Votes