Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • ½ kg hovězího masa z kýty
  • 2 strouhanka
  • 12 dkg špeku nebo slaniny
  • Cibule
  • Pepř
  • Zázvor
  • 2 vejce
  • Sůl
  • Sádlo nebo máslo
  • 4 hřebíčky

Půl kila hovězího masa z kýty se umele nebo jemně useká, přidají se k němu dvě nastrouhané žemličky, 12 dkg na kostičky rozkrájeného špeku či slaniny, která se s malou, též drobně krájenou cibulkou nechá malinko do žluta usmažit, na špičku nože pepře a zázvoru, jedno vejce celé a jeden žloutek, lžička soli, dobře se vše promíchá, utvoří se z toho šiška, která se po­tře bílkem, aby při pečeni nepraskala. Na pekáč se dá asi jako slepičí vejce kousek sádla nebo másla. Až se rozpustí, maso se do horkého vloží, připojí se ještě kousek cibule, do které se dají asi 4 hřebíčky. Může se také připojit kousek rozkrájené slaniny a pak se to pečeně. Když se zapeče, polévá po lžicích polévkou a peče v troubě jednu hodinu. Poté se vyndá, nechá malinko na prkénku a pak se krájí na šikmé řízky.

Složilo se pak vkusně na mísu a podávaly se k ní klofané brambory a hlávkový salát. Tato pečeně se dělává hlavně v létě, když nebylo k dostání vepřové a telecí maso.

Rate this Content 0 Votes