Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Ingredience:

  • Čtvrt litru vody
  • Octa podle chuti
  • 3 lžíce bílého vína
  • 1 lžička soli
  • Štipka bobkového listu
  • Kousek cibule
  • 6 pepřů
  • 6 zrn nového koření
  • Štipka zázvoru
  • 3 menší porce osolené ryby
  • Čtvrt rybí hlavy
  • 2 lžíce šupin a odseknutých ploutví od ryby
  • Ocas ryby s štipkou masa
  • 1 bílek
  • 3 lístky želatiny
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • Malinko kůry z citrónu
  • Kůra z kyselé okurky (pro lodyhy a lístečky konvalinek)
  • Konvalinková formička

Postup:

Do kamenného hrnku vlijte čtvrt litru vody a přidejte ocet podle chuti.

Přidejte 3 lžíce bílého vína, 1 lžičku soli, štipku bobkového listu, kousek cibule, 6 pepřů, 6 zrn nového koření, štipku zázvoru.

Když začne směs vařit, vložte do ní asi tři menší porce osolené ryby a nechte vařit 12 minut.

Přidejte čtvrt rybí hlavy, 2 lžíce šupin a odseknutých ploutví, ocas ryby s štipkou masa. Vařte dalších čtvrt hodiny.

Proceděte směs skrze cedník.

Přidejte 1 rozšlehaný bílek, 3 lístky želatiny, 1 lžíci citrónové šťávy, malinko kůry z citrónu. Zavařte na kraji plotny.

Položte kousek čistého hustého plátna na hrnek a nechte pomalu rosol prokapat do hrnku.

Pro vytvoření květiny, vykrájejte z vařeného bílku konvalinkové tvary. Nakrájejte lodyhy a lístečky konvalinek z kůry z kyselé okurky.

Načtěte konvalinkovou formičku s vykrojenými tvary. Nalijte vychladlý rosol a nechte ztuhnout.

Když je forma hotová, omočte ji v horké vodě a překlopte na talíř. Vypadá to pěkně s kouskem ryby a rozkrájeným citronem kolem.

Přeji dobrou chuť a krásně ozdobený stůl na Štědrý den!