Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Ingredience:

  • Štika (asi 2 kg), čistěná a osolená
  • 1,5 litru vody
  • 1 polévková lžíce soli
  • Otec podle chuti
  • Sklenička bílého vína
  • 12 pepřů
  • Nové koření
  • Kousek zázvoru
  • Malý bobkový list
  • Štipka dymiánu
  • 1 cibule
  • Kroužek mrkve
  • Kousek pastináku
  • Kousek celeru
  • Kousek chleba
  • Těsto na lepení chleba
  • Máslo na kuličky a do očí
  • Kuličky z másla
  • Zrnko pepře
  • Kůra naložené okurky
  • Lístky konvalinek
  • Bílek na vykrojení konvalinek
  • Červený rosol pro kvítko
  • Zelená petruželka pro zdobení

Postup:

Osolenou štiku nechte chvíli odležet.

Do hliněného pekáče vlijte 1,5 litru vody.

Přidejte 1 polévkovou lžíci soli, ocet podle chuti, skleničku bílého vína, pepře, nové koření, kousek zázvoru, bobkový list, špetku dymiánu, cibuli, mrkev, pastinák a celer.

Vařte asi tři čtvrtě hodiny.

Rybu dejte do organtýnu a nechte ji vařit dalších tři čtvrtě hodiny.

Opatrně vyndejte rybu s organtýnem na chlebový chléb s vydlabaným žlábkem pro umístění ryby.

Až ryba úplně vychladne, polijte ji trochou studeného rybího rosolu.

Do očí štiky dejte kuličky másla a zrnko pepře.

Nakrájejte kůru z naložené okurky, lístky konvalinek a udělejte kytičky z bílku ve tvaru konvalinek. Posuňte je na rybu.

Rybu a chlebový chléb zdobte červeným rosolem, aby vypadala, jako by byla ve vodě.

Přidejte kvítko z červeného rosolu a petruželku pro zdobení.

Podávejte a užijte si krásné umělecké dílo na talíři!

Dobrou chuť a doufám, že to bude nejen chutné, ale i vizuálně ohromující!