Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,25 kg mouky
  • 2 brambory
  • Máslo
  • Vejce
  • Sůl
  • Mléko nebo smetanu

Čtvrt kila mouky, dva rozstrouhané malé brambory, půl lžíce roz­puštěného másla, jedno menši vejce, lžička soli a stude­ného dobrého mléka nebo slabší smetany tolik, aby bylo těsto o něco slabší, než na nudle.

Nechá se na vále (když se rukama dobře propracuje) přikryté půl hodiny i déle odpočinout.

Pak se rozváli o něco silněji, než na cezené nudle a dělají se taštičky a plní povidly, tvarohem nebo dobře připraveným špenátem.

Na velký kastrol se dají asi tři litry vody, přidá se lžička, a když je voda v hojném varu, dají se tam taštičky a vaří se 5 nebo 7 minut.

Vařené se omastí máslem a posypou osmaženou žemličkou

Rate this Content 0 Votes