Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Ingredience:

  • 250 g prorostlého vepřového masa
  • 2 zaječí plecka
  • Malý talířek strouhané žemličky
  • Bílé víno nebo mléko (pro zvlážnění žemličky)
  • 0.5 lžičky strouhané cibule
  • 0.5 lžičky paštikového koření (směs pepře, nového koření, tymiánu, bobkového listu, kousku zázvoru)
  • 60 g slaniny na kostičky
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžička soli
  • Bílek (na potření)
  • Máslo (na potření papíru)
  • Zelenina (podobná jako k zajíci se smetanou)
  • Bílé víno
  • Hovězí polévka
  • 1 koflík kyselé smetany
  • 1 lžička mouky

Recept:

V misce smícháme 250 g prorostlého vepřového masa, 2 zaječí plecka, malý talířek strouhané žemličky (zvlážené bílým vínem nebo mlékem), 0.5 lžičky strouhané cibule a 0.5 lžičky paštikového koření.

Přidáme 60 g na kostičky rozkrájené slaniny, 1 celé vejce a 1 žloutek, 1 lžičku soli. Vše dobře promícháme.

Uděláme z toho šišku, kterou potřeme bílkem. Na vrchol šišky položíme na nudličky rozkrájenou slaninu a vložíme na máslem potřený papír.

Na pekáči přidáme všechno koření, cibuli a zeleninu podobně jako při přípravě zajíce se smetanou.

Polijeme povrch několika lžícemi bílého vína a mezi pečením podléváme hovězí polévkou.

Poté zalijeme koflíkem kyselé smetany, ve které jsme rozkvedlali lžičku mouky.

Pečeme v troubě. Tento sekaný zajíc je dobrý teplý i studený.

Poznámky:

Při přípravě přírodního zajíce sekaného se koření vynechá a přidává se pouze víno a zelenina. Smetana také není používána.

Chlebová kůra může být přidána k pečení pro chuť omáčky.

Srnčí, jelení, domácí a divoký králík mohou být podobně připravováni.

Rate this Content 0 Votes