Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Zbylý hrách od oběda
  • Sůl
  • Petrželka
  • Kerblík
  • Kyselá smetana
  • 2 vejce
  • Žemlička

Polévka hrachová se obyčejně dělává, když zbude od oběda hrách; ten se uschová na druhý den k obědu na polévku. Na osobu se počítá lžíce hrachu, nalije se na něj trochu vařící, malinko zasolené vody, připojí se půl lžíce jemně usekané zelené petrželky, lžíce kerblíku (kerblík jest zelenina podobná petrželce, když žene do květu, nebo kmínu zelenému. 

Je to zelenina velice zdravá a může se přidat do každé polévky nebo jemné omáčky) a nechá se to půl hodiny povařit. Pak se polévka procedí a nechá na kraji plotny stát. Když se má dávat na stůl, tak se na litr polévky rozkvedlají v koflíčku kyselé smetany dva žloutky, rychle za stálého kvedlání se to dá do polévky a na stůl se k ní podává osmažená, na kostičky pokrájená žemlička. Tato polévka nesmí být hustá, ani příliš řídká, to záleží na chuti hospodyňky. Také je dobrá s moučným svítkem.

Rate this Content 0 Votes