Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Kýta se očistí, kostí a blan se zbaví.

Na pekáč se dá na malou kýtu asi jako velké slepičí vejce kus nového másla a když se rozpálí, vloží se tam po jedné straně slaninou protažená kýta, obrátí se. pak se připojí jedna velká rozkrájená cibule a polije se asi osminkou litru bílého vína (také i vice), připojí trošku horké vody neb polévky a dusí do měkká.

Šťáva se zapráší lžíci mouky, připojí k omáčce ještě dle potřeby hovězí polévka. Na mísu se dá pokrájené maso. na které se omáčka procedí.

Vždy při každé pečeni se musí hledět, aby měla omáčka pěknou barvu, by při dušení masa zahnědla a všecko kolem pekáče neb kastrolu připečené tak zvané (ži) se oškrábe a do šťávy přidá.

Rate this Content 0 Votes