Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Slepice se oškube, opaří, vykuchá a nechá se jeden neb dva dny v chladu ležeti, aby trochu zamřela.

Pak se vypere, rozkrájí na slušné dílky, nejlépe když se rozřeže po kloubkách, aby kosti se neroztříštily, a dá se do teplejší vody a zasolí se půl lžící soli. Připojí se k ní kousek celere, kousek cibule a petržele a nechá se to pomalu vařiti. Vody se dá asi půl druhého litru.

Vaření staré slepice trvá někdy až tři hodiny i déle. Rok stará slepice se uvaří za půl druhé hodiny. Pak se udělá po vrchovaté lžíci mouky bledinká jíška, do které se dá tolik polévky ze slepice, aby byla přiměřeně hustá omáčka. Nechá se malinko var přejit, vloží se do ní vařené slepičí maso a nechá se na kraji plotny, než se nese na stůl. Pak se dá do omáčky půl lžičky citrónové šťávy, na špičku nože citronové kůry a dá na stůl.

K zadělávané slepici se mohou dát cezené nudle, neb rýže, neb knedlíčky, karfiol, jak již při husích drůbkách je naznačeno.

Rate this Content 0 Votes