Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg mouky
  • 10 g kvasnic (droždí)
  • Mléko a cukr na kvasnice
  • Mléko (množství dle typu mouky)
  • Lžička soli

Na mísu se dá půl kila pšeničné mouky číslo druhé, zmladí se v několika lžících vlahého mléka, půl lžičky cukru a troška mouky, jedno deko kvasnic. S tímto vykynutým kváskem a troškou sbíraného mléka se udělá těsto o málo silnější než na buchty. Osolí se lžičkou soli, propracuje se a nechá kynout

Z kynutého těsta můžeme udělat velkou buchtu potřenou máslem nebo rozkvedlaným vejcem, nechat ji zkynout a pečeme do červena na 180 stupňů.

Také můžeme udělat z tohoto těsta bochánky jako velké vdolky, nechat je zkynout, potřít rozkvedlaným vejcem a pečeme je do červena.

Také tyto bochánky jsou měkké a kypré.

Rate this Content 0 Votes