Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Štika v rosolu s křenovou omáčkou

Ingredience:

  • Štika
  • Nové máslo
  • Voda
  • Ocet
  • Rybí rozpuštěný rosol
  • Žloutky
  • Citrónová šťáva
  • Bílé víno
  • Sůl
  • Petruželka
  • Citrónové čtvrtky

Postup:

Příprava štiky:

Štiku omyjte, oškrábejte, vykuchejte, omejte a osolte.

Pekáč vyložte bílým papírem a potřete novým máslem.

Nasolenou rybu špejlí na břiše rozevřete a položte na pekáč.

Pečte štiku, přičemž ji mezi pečením polévejte novým máslem.

Příprava křenové omáčky:

Vařte vodu, ocet afd. jako při marinovaném kapru.

Studenou štiku polijte tou horkou svařeninou na pekáči, co se pekla.

Přikryjte štiku papírem a nechte vychladnout.

Dokončení:

Opatrně přesuňte štiku na dlouhou mísu.

Upravte dvě štiky tak, aby jedna hlava byla k jedné straně a druhá k opačné straně.

Na míse připravte následující omáčku:

Smíchejte rybí rozpuštěný rosol, žloutky, citrónovou šťávu, bílé víno, ocet a nové rozpuštěné máslo.

Rozkvedlejte směs na plotně až zhoustne, ale nepřevařujte.

Nechte omáčku vychladnout.

Vychladlou omáčkou polijte štiky, aby byly všude stejně žluté.

Rozkrájejte již dříve připravený rybí rosol (červený, zelený a bílý) na malinké kostičky a ozdobte jimi ryby.

Kolem mísy vytvořte hromádky z rozkvedlého rosolu a přidejte zelenou petruželku a citrónové čtvrtky.

Tento pokrm vypadá jako skvostné drahokamy na talíři. Dobrou chuť! 🍽️