Udělá se rosol (aspik) ze dvou telecích a jedné vepřové nožičky, vyčistí se, procedí a tak čistý nebarvený se nalije do půldruhého litru velké formy, nebo nového modrého kastrolku asi na dva prsty rosolu a nechá se vystydnout. Udělá se z vařeného bílku pět lístků, vykrájí se formičkou nebo nožem, aby byly jako lístky narcisky. Složí se uprostřed formy na aspiku jako narcisový květ a za pestík doprostřed se dá kousek žloutku. Bílkové lístky se dají hladší stranou dospod. Když je květ složený, nalije se opatrně do formy, aby se květ nerozbil, asi sběračka studeného rosolu a opět se to nechá vystydnout.
Zatím se rozkrájí na tenké plátky nebo se rozkrájené koupí, dvacet pět deka libové šunky a když je rosol na květu vystydlý, složí se do formy nebo kastrolku na rosol šunka, aby byla asi na prst od kraje a nalije se na ni ostatní studený rosol a nechá se v zimě ve sklepě, v létě u ledu ztuhnout.
Když se dává na stůl, podrží se forma vteřinu v horké vodě, hned se na formu poklopí mísa, se kterou se má dát rosol na stůl. Nyní se forma s mísou otočí, aby byla mísa ve zpod a forma na vrchu a tak aby se rosol pěkně vyklopil. Narcisový, bílý květ se jako ve skle pěkně vyjímá, také červená šunka v bílém, čistém rosolu je hezounká. Kolem rosolu se dají citrónově čtvrtky a nějaké zelené lístky nebo kadeřavá petržel. Je to lehký a výživný předkrm a hodí se pro každou hostinu.
Rate this Content
2
1 Votes