Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Čočka
  • Sůl
  • Soda
  • Máslo nebo sádlo
  • Česnek
  • Majoránka
  • Zázvor
  • Zelená petrželka
  • Pepř
  • Květ
  • Vejce
  • Strouhanka

Čočka se před vařením namočí na několik hodin do studené měkké vody. Nejlépe namočit večer, a nechat ho stát do rána. Když se má čočka vařit, slije se s něj voda, ve které se namáčel, dá se na něj čerstvá studená voda, a na litr hrachu se přidá na větší špičku nože, čištěné sody, pak je čočka za hodinu uvařená. Když se čočka vaří, nikdy nesmí být voda nad luštěninou, jinak se pak vaří do slupek. Horká voda se pomalu na čočku mezi vařením přilévá, a když je čočka ze spodu již měkká, tak se přesype do jiného hrnce, aby spodní čočka přišla na vrch a vrchní ještě tuhá do spodu. Mezi přesýpáním se čočka solí, na litr čočky se počítá vrchovatá lžíce soli. Pak se opět na čočku přilévá, až je úplně uvařená. Voda, která se z vařené čočky scedí, se uschová k večeři nebo k obědu na druhý den pro polévku.

Dvě vrchovaté lžíce vařené, skrze cedník promačkané čočky, která se na kaši rozetře, přidá se k ní asi jako vlašský ořech kousek másla nebo sádla, dále se přidá malinko utřeného česneku, majoránky pepře, nového koření a zázvoru, v létě se ještě přidá půl lžičky jemně usekané zelené petrželky, okusí se to, jestli je to příjemné chuti. Přidají se k tomu dvě vrchovaté lžíce žemličky, jedno celé vejce, malinko se to přisolí (když byla čočka dost slaná, nemusí se), dobře se to promíchá a udělají se z toho čtyři placičky, asi jednu stotinu silné, obalí se v mouce, omočí se v rozkvedlaném vejci a obalí v nastrouhané žemličce (strouhance). Na kastrol nebo omeletový plech, se dá asi jako půl vejce kousek sádla a když se rozpálí, tak se tam smaženky po obou stranách rychle do červena osmaží. Hotové se dají na bramborovou kaši a zastanou tak svojí výživností masité karbanátky.

Když zbude od oběda čočka, tak se druhý den z něj může připraviti tento oběd. Také troška vařené rýže, když s čočkou zbyde, může se do smaženek přimíchat a tak mají smaženky jinou chuť. Některá hospodyňka na venkově ani čočku skrze cedník nebo sítko neprotlačí, jen ho jemně rozetře. To ovšem vše záleží na libosti hospodyňky. 

Rate this Content 0 Votes