Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Dají se do hladkého hrnce 2 telecí neb vepřové nožičky, ze 2 kuřat též hlavičky a nožky a nalije se na to tolik vody. aby to bylo potopeno. Přidá se tam sklenička vinného octa, 1 malá cibule, asi 5 pepřů, 4 nové kořeni, kousek zázvoru, bobkový list, kroužek celeru, petržele i mrkve a lžička soli. Nechá se to vařit, až maso z kosti opadává.

Pak se kosti s masem vyndají, do té polévky se dá jeden rozklepaný bílek, lístek želatiny, lžička citrónové šťávy, kousek citrónové kúry a 1 kostka do hnědá upáleného cukru, aby byla pěkná barva. Nyní se to nechá na kraji plotny var přejit, pak se to nechá chvilku vřít.

Přiváže se k obrácené židli ku čtyřem nohám hustý ubrousek, dá se z pod něj mísa a rosol se tam pomalu leje, aby jako křišťál čistý kapal do mísy Do větší formy se ho asi na 3 stotiny nalije, nechá se ve sklepě stydnouti, kuřata upravená na předešlý způsob se zbaví větších kostí, vloží se do formy a ostatní rosol se na ně nalije a nechá se to ve sklepě ztuhnout.

Když se mají dávat na stůl, omočí se rychle forma v horké vodě, kuřata se vyklopí na mísu, okrášlí citrónovými koláčky a nese se to na stůl.

V létě jest dobrý předkrm.

Rate this Content 0 Votes