Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Dvě mladá, dobře krmená, očištěná kuřata se osolí, na kastrol se dá asi jako malé slepičí vejce kousek nového másla, kuřata se tam vloží a přilévá se po trošce hovězí polévky a kuřata se do měkká dusí, musejí však zůstat pěkně bílá, ne připečená. Pak se nechají vychladnout.

Zatím se dá do hladkého hrnku půl koflíčku (asi šestnáctinu litru) hovězí polévky, ze tři čtvrtek citronu šťáva (to je asi tři kávové lžičky), jedna lžíce octa, jedna kostka cukru, dvě lžíce nového, rozpuštěného másla, neb dobrého stolního oleje, pět žloutků, pěkně se to rozkvedlá, pak se to postaví na plotnu a kvedlá se to až jest to husté, vařiti se to ale nesmí. Po té se to kvedlá ve studenu, až to vychladne.

Studená kuřata se rozkrájí na čtvrtky, velké kosti se z nich odstraní a každý kousek se v studené majonéze obalí a hezky na plochou, kulatou mísu urovná. Srdíčka hlávkového salátu se čistě operou, malinko soli popráší a octem a olejem zvlaží a kolem kuřat do věnce urovná. Mezi to se dají růžičky ze ředkvičky, které se velice krásně vyjímají.

Tato kuřata se hodí při hostině za předkrm.

Rate this Content 0 Votes