Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Dvě udušená holoubata se očistí, nasolí a slaninou na nudličky pokrájenou protáhnou. Na kastrol se dá jako velký vlašský ořech kousek nového másla, holoubata se tam vloží a nechají se do žlutá dusit.

Po té se tam přidá čtvrt litru hovězí polévky, malá rozkrájená cibule, pět pepřů, čtyři zrnka nového koření, půl bobkového listu a nechají se holoubata v tom do měkká vařit.

Pak se vyndají, šťáva se zapráší lžičkou mouky a když to zežloutne, připojí se tam čtyři lžíce červeného vína, dvě kostky upraženého cukru a nechá se varem přejít.

Poté se to procedí, připojí se dle chuti citrónové šťávy a kůry a lžíce francouzské hořčice, poté se to již vařit nesmí.

Okusí se, jest-li jest příjemně sladkokyselé, rozkrájená holoubata se tam vloží a nechají se na kraji plotny, aby zůstala teplá. Kolem mlsy se dají noky, neb máslové koláčky.

Jsou též dobrá pro hostinu.

Rate this Content 0 Votes