Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg mouky
  • 2 vrchovaté lžíce škvarků
  • 10 g kvasnic (droždí)
  • Sůl
  • Mléko
  • Vejce

Půl kila mouky, škvarky se jemné useká a do mouky promíchá, připojí se k tomu jedno deka zmlazených kvasnic, lžičku vrchovatou soli a mléka tolik, aby bylo přiměřeně tuhé těsto, také se přidá jedno celé vejce, které se muže v mléku rozkvedlat. Dobře se vařečkou prohněte a hned se z toho dělají vdolky (placky) na stéblo silné, nechají se nyní kynouti. Pak se pečou v troubě nebo na plotně do červena, pomastí se po vrchu sádlem a dají se na stůl.

Když nějaké zbydou, tak se druhý den malinko v troubě rozpečou a jsou jako čerstvé.

Dělávají se z mouky číslo druhé nebo třetí a jsou velice chutné.

Když se dá více škvarků, jsou ještě lepší.

Rate this Content 0 Votes