Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 200ml medu
  • 200ml vody
  • 4 vejce
  • 25 dkg tlučeného cukru
  • 14 dkg neloupaných mandlí
  • Lžička cukru
  • Naložená pomerančová kůra
  • Lžička tlučené skořice
  • Na špičku nože květu
  • Na špičku nože cordamonu
  • Na špičku nože hvězdičkového koření
  • Na menší špičku nože hřebíčku
  • Lžička jemně usekané citrónové kůry
  • Lžíci lučeného fenyklu nebo anýzu
  • Dvě plné lžíce utlučeného uhličitanu ammonatého

Koflík vody, koflík medu, aby toho bylo dohromady neplný půllitr, se svaří. Na míse se rozšlehají, třeba vidličkou, dvě vejce a dva žloutky, jak se k tomu připojí svařený, již ale studený med s vodou, s kterou se vařil, dá se k tomu čtvrt kila tlučeného cukru, čtrnáct dkg neloupaných, drobně sekaných mandli, které se, aby byly chutnější, se lžíci cukru malinko upraží. Po té se tam ještě připojí lžíce drobně usekané, naložené nebo cukrované pomerančové kůry, lžička tlučené skořice, na špičku nože kvetu, tolik také cardamonu, tolik také hvězdičkového koření, na menší špičku nože hřebíčku, lžička jemně u- sekané citrónové kůry, lžíci tlučeného fenyklu nebo anýzu a dvě plné lžíce, na vále dřevěnou paličkou utlučeného uhličitanu ammonatého. (Obyčejně jej kupuji u materialisty za šest haléřů).

Když je vše pohromadě, dá se tam tolik pěkné mouky, aby, když se to vařečkou dobře prodělá, bylo těsto tuhé, jako se dělá na vánočky. Poté se těsto urovná, pokryje talířem nebo kamennou poklicí a dá se do studené místnosti dva dny odpočinout.

Pak se těsto rozdělí na 6 dílů, každý díl se rozválí válečkem na nůž silně, plocha rozválená se dá na máslem potřený a moukou posypaný plech a peče se v horké troubě do červena. Když jsou všechny plochy upečené, tak se udělá poleva ze dvou bílků, čtvrt kila práškového cukru, lžička citronové šťávy nebo rumu a tře se to pilně vařečkou asi 10 minut. Upečené plochy se tím po vrchu potřou a ještě, než poleva uschne, krájí se ostrým, tenkým nožem z toho čtverce, asi 6 stotin (centimetrů) dlouhé a 3 stotiny široké řízky a nechá se poleva na vále na nich uschnouti. Pak se uloží do krabice a je to dobrý zákusek k čaji a k vínu, a dlouho vydrží. Komu se to zdá velká porce, může dělat jen polovinu, a kdo nemá med, může dát místo medu sirup a i pak bude marcipánek dobrý.

Rate this Content 0 Votes