Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Telecí ořech je část kýty Jako bochníček mezi blanami.
  • Slanina
  • Máslo
  • Hovězí polévka
  • Bramborová mouka

Maso se nasolí, protáhne slaninou a omočí se rychle na kastrole v rozpáleném másle po obou stranách (deset deka slaniny a jako slepičí vejce kousek másla postačí). Přidá se k tomu sběračka hovězí polévky a dusí se to do hněda, nesmí se to však připálit. Měkké maso se vyndá, do šťávy se přidá hovězí polévka, lžička bramborové mouky a nechá se to vařit, aby to bylo hnědé a husté, aby to s masa, když se to na něj vlije, nestékalo.

Maso se rozkrájí na tenké plátky a kolem na mísu se dají magrony, zdobí se rozkrájeným citronem a petrželkou.

Z vařeného bílku se malinkou formičkou vykrájejí kvítka nebo hvězdičky, maso se tím po vrchu ozdobí, což na temné omáčce se vyjímá velice pěkně.

Tato pečeně jest velice šťavnatá a hodí se i pro lepší hostinu.

Rate this Content 1 Votes