Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Telecí kýta
  • Sůl
  • Slanina
  • Pepř, nové koření, bobkový list, tymián
  • Cibule
  • Mrkev
  • Petržel
  • Celer
  • Citronová kůra
  • Hovězí polévka
  • Máslo
  • Sardelky
  • Kyselá smetana
  • Mouka

Kost se z kýty vyndá, maso se nasolí, sváže, prostrká slaninou a vloží na pekáč. Přidá se deset zrnek pepře, tolik také nového kořeni, malý bobkový list, dva snítky tymiánu, jedna cibule, jedna mrkev, jedna petržel, půl malého celeru, vše na koláčky pokrájené a kousek, asi jako haléř, citrónové kúry. Nyní se polije maso čtvrt litrem horké hovězí polévky a nechá se hodinu přikryté dusit, a přilévá se pod něj po trošce hovězí polévky nebo horké vody.

Pak se peče a při pečení se potírá sardelovým máslem. Postačí asi jako slepičí vejce kousek másla, a dvě sardelky, které se očistí od šupin, kostičky se z nich vyberou, nejdříve se utřou na prkénku nožem samotné, pak se přidá máslo a tře se to tak dlouho, až je to stejnoměrné. Když se pečeně obrátí, polije se čtvrt litrem kyselé smetany, do které se lžička mouky rozkvedlá. Když je pečeně měkká, vyndá se na mísu a šťáva se nechá chvíli na pekáči, aby zažloutla, přidá se dle potřeby do omáčky hovězí polévka, procedí se, zelenina se pěkně v cedníku promačká, aby přišla do omáčky, a kdo rád citrónovou chuť, může připojit lžičku citrónové šťávy.

Na stůl se podají k této pečeni dobré noky nebo vlašské magrony. Maso se nakrájí na pěkné řízky, vloží vkusně na mísu a kolem se udělá věnec z magronek, které se posypou sekanou šunkou a ozdobí zelenou petrželkou.

Tato kýta se hodí pro hostinu místo zadělávaného masa a čtyřkilová kýta postačí pro 20 osob.

Ještě připomínáme, že pro každou pečeni, aby se na pekáč nebo kastrol nepřichytila, dá se dřevěný rošt nebo dřevěné špejle, které mohou být silnější a může si je hospodyňka udělat ze suchého dřeva sama.

Rate this Content 0 Votes