Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Sůl
  • Mouka, sádlo nebo máslo na jíšku
  • Petrželka nebo pažitka
  • Maggi

Dá se vařit půl druhého litru vody, zasolí se půl lžící soli. Udělá se po lžíci mouky a ořechu sádla nebo jiného omastku červená jíška, nechá se v ní zpěnit lžička petrželky nebo pažitky (šnitlíku) a zadělá se tím ta zasolená voda. Přidá se do toho Maggiho nebo Gráfova kostka.

Nechá se to zavařit a pak se k ní podá rozkrájený svítek houbový, tato polévka zastane polévku hovězí.

Svítek houbový

  • Žemlička
  • Dvě lžíce hříbků
  • 2 vejce
  • Máslo nebo sádlo
  • Česnek
  • Sůl
  • Majoránka a zázvor
  • Strouhanka

Jedna žemlička namočená v mléce se dobře vymačká, připojí se k ní dvě lžíce dušených hříbků nebo jiných hub drobně usekaných, dva žloutky, lžíce rozpuštěného másla nebo sádla, jako hrách kousek utřeného česneku, na špičku nože soli, malinko majoránky a zázvoru.

Dobře se to utře a pak se k tomu zlehka přidá ze dvou bílků sníh a lžíce strouhané žemličky a dá se to na máslem nebo sádlem vymazanou a žemličkou (strouhankou) vysypanou formu omeletovou a peče se to v troubě asi 15 minut. Pak se to rozkrájí na kostičky a dá se to do polévky.

Svítek ze suchých hub

Svítek ze suchých hub se dělá jako z čerstvých, jenom se suché houby (asi dvě lžíce) dříve v málo zasolené trošce vody, do které se přidá štipek másla a malinko kmínu, udusí.

Po té se drobně, usekají a ostatní jako při svítku prvém. Také se peče na pomazaném omeletovém plechu asi 15 minut.

Knedlíčky houbové

  • Suché houby (dvě hrstky)
  • Máslo nebo sádlo
  • Sůl
  • 4 vejce
  • Pepř
  • Zázvor
  • Majoránka
  • Česnek
  • Strouhanka

Dvě hrstky suchých hub se do měkka s kouskem másla nebo sádla a kapkou osolené vody dusí, pak se drobounce usekají. Na misce se utře kousek nového másla nebo sádla, přidá se k tomu čtyři lžíce těch usekaných hub, dvě vejce, na špičku nože soli, malinko pepře, zázvoru, majoránky a štipku utřeného česneku.

Dále se k tomu přidá dvě strouhané, mlékem jen malinko navlažené žemličky, dvě vejce a tře se to několik minut. Před obědem se zakrajují lžičkou malinké knedlíčky do zapražené polévky, jako se dělá na svítek houbový a vaří se deset minut.

Knedlíčky z čerstvých hub

Čtyři vrchovaté lžíce na štipku sádla nebo másla udušených hříbku nebo žampionů se dá na misku, přidají se také dvě vejce, dvě strouhané malinko mlékem navlažené žemličky, na špičku nože soli, malinko květu, na větší špičku nože zelené petrželky, vše se jemně utře a zakrajují se knedlíčky do polévky jako předešle.

Rate this Content 0 Votes