Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,25 kg uzeného masa
  • 0,25 kg vepřového masa
  • Strouhanka
  • 3 vejce
  • Máslo nebo sádlo
  • Sůl
  • Pepř
  • Kapusta

Čtvrt kila vařeného uzeného masa, třeba zbytky. Čtvrt kila syrového vepřového masa, vše se umele nebo jemně useká, přidá se k tomu půl druhé strouhané žemličky, jedno celé vejce a jeden žloutek, smažený na oříšku másla nebo sádla, jedno vejce celé syrové, lžička soli, na špičku nože pepře. Vše se promíchá a nechá stát. Zatím se spaří v osolené vodě dvanáct listů kapustových. Pak se vyndají, nechají osáknout, když jsou velké, tak se po délce rozpůlí, Košťálek se z toho vykrojí, dá se do toho kousek masité nádivky, udělá se z ní malá šištička, potře tím zbylým bílkem, zabalí se to do lístku, aby z toho byl malý závitek a tak se to dělá, až je nádivka a lístky spotřebované. Bývá z této porce dvanáct, čtrnáct závitků. Na větší kastrol se dá asi jako slepičí vejce kousek sádla. Když se rozpálí, vloží se tam závitky a po obou stranách se do růžova osmaží. Uvaří se bramborová kaše, závitky se dají na ní a dá se to na stůl. Postačí to pro šest i více osob k bramborové kaši.

Rate this Content 0 Votes