Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Pěkný nejlepší ledvinový lůj se na kusy rozkrájí a nechá se přes noc ve studené vodě namočit. Pak se vypere, dá se opět do studené vody a nechá se v ni až přijde na plotně do varu a když se hodně povaří, tak se odstaví a nechá vystydnout. Pak se svrchu lůj sebere, sloupají se všecky mázdry, dá se lůj na kastrol a nechá pomalu škvařit, aby zůstal pěkně bílý. Ke konci se do něj přidá několik lžic smetany, nechá se to ještě pomalu škvařit, načež se procedí. Když stydne, pováže se a upo­třebí do těsta nebo na jíšku.

Kdo má dost sbíraného mléka, dá lůj vyvařit do mléka a mléko pak upotřebí pro domácí zvířátka.

Také se může vyvařený lůj zbavit mázder a válečkem se tluče na vále, až je jemný, přidá se k němu na kilo loje lžíce cukru, 4 lžíce dobré husté sladké sme­tany, vše se promíchá a tak dlouho válečkem pracuje, až se z toho dělají šištičky jak 1/8 kg másla. Tento lůj je nejlepší do pečiva.

Některé hospodyňky i do tře­ných koláčů přidávaly polovic másla a polovic loje. Lůj se nechá na kamnech, až trochu změkl, po té se tře jako máslo až zbělá, pak se tam přidá pro chuť máslo a koláče jsou výtečné. Do buchet i vánoček se může lůj přidávat také.

Na přípravu masa se tak neodporučuje, nebo vařené po­krmy hned, když nejsou horké, stydnou a proto se nyní odporučuje máslo kokosové a když hospodyňka má malé zásoby, tak vždy vaří půl kila sádla a půl kila kokosového másla dohromady. Je to chuti lahodné a velice dobré k přípravě masa i na chleba. Máslo vyváří čtvrt kila kokosového omastku. Jíška na kokosovém másle je velice dobrá. Na smažení koblih se také dává polovic kokosu a polovic sádla nebo másla. Každý ovšem dělá dle svého vkusu a dle příjmů a vydání.

Rate this Content 1 Votes