Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 200g nového másla
  • 100g cukr moučka
  • 4 vejce
  • 25g droždí (mléko, cukr, mouka)
  • Sůl
  • 0,5 lžičky citrónové kůry
  • 0,5kg mouky
  • Mléko (asi větší koflík)
  • Hrst mandlí
  • Strouhanka

Na misce se utře, až se zpění, dvanáct deka nového másla, přidá se k tomu deset deka strouhaného cukru, čtyři žloutky, dvě a pul deka zmlazených kvasnic, lžička soli, pul lžičky citrónové kůry, půl kila pěkné mouky a mléka vlahého tolik, aby bylo těsto o něco tužší než na buchty a o něco vláčnější než na vánočku (může se připravit větší koflík mléka).

Těsto se dobře propracuje, aby bylo velice jemné, a nechá se hodinu kynout. Vykynuté těsto se dá na vál, přidá se do něj hrst drobně usekaných mandlí, promíchá se to a vloží se těsto do vymazané a strouhankou vysypané formy beránkové, do spodní části formy. Hezky se těsto ve formě urovná, pomastí po vrchu máslem a nechá se ještě ve formě vykynout.

Pak se přikryje menší půlkou formy, do dírek, aby se forma nerozdělala, se dají hřebíky, forma se postaví na pekáč a dá se do vytopené trouby beránek péci ocáskem dozadu. Tak se peče půl hodiny, pak se obrátí a peče se hlavičkou dozadu čtvrt hodiny. Když se obrátí, tak se může vrchní část formy sejmouti, aby se vidělo, jak se beránek peče, kdyby se povrchu málo pekl a byl ještě bledý, tak se muže dopéci odkrytý.

Kdo má malou formu, tak může dělat těsta o polovinu méně. Toto množství je počítáno na formu větší.

Pečený beránek se vyklopí, nechá na prkénku vystydnout, pak se posype cukrem, do oček se mu dají černé hrozinky, do hubičky kousek zeleného lístku a kolem krčku dáme zelenou nebo červenou mašličku. Beránek se dá na podlouhlou mísu, a když je již studený, nejlépe druhý den, podává se na stůl.

Rate this Content 0 Votes