Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Z naložené kýty se kost vyndá, (neb se tam ponechá, to záleží na libosti) opere se, od žilkuje, to jest stáhnou se z ní všecky blány.

Na pekáč se dá jedna pokrájená mrkev, pul pokrájeného malého celeru. půl kořene petržele, jedna větší cibule, dvě lžíce rozkrájeného špeku (slaniny) a dvanáct deka nového másla.

Kýta, asi dvě kila těžká, se malinko přisolí (neb jest již při nakládání solená) a když se slanina a máslo na pekáči škvaří, kýta se tam vloží, obrátí se, připojí se asi deset zrn pepře, tolik též nového koření, jeden malý bobkový list a trochu tymiánu. Kýta se podlije sběračkou horké hovězí polévky a nechá se přikrytá dusiti, při čemž se přilévá pomalu polévka.

Když jest měkká, zalije se sklenkou madeirského vína. kýta se pokrájí na pěkné řízky, složí na mísu. Do omáčky se ještě přidá lžička citrónové šťávy, pak se omáčka procedí, zelenina se v cedníku pěkně rozmačká, aby byla omáčka zahoustla, dá do konvičky, a podá ku zvěřině.

Též je dobrá bez pepře a nového koření.

Rate this Content 0 Votes