Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 2 žemličky (pro 5 osob)
  • Máslo
  • Petrželka
  • Sůl
  • 2 vejce
  • Jemná pšeničná krupička

Pro pět osob se ostrouhají (totiž zbaví se kůry) dvě větší žemličky a pak se namočí do studené vody. Když jsou hodně namočené, tak se vymačkají na kastrol a dá se jako velký vlašský ořech kousek nového másla (to je 2 dkg, na jednu žemličku se počítá jedno deka másla), lžička jemně usekané petrželky, dle chuti soli, ty rozmočené žemličky se tam vloží a míchá se tím na horké plotně, až se to kastrolku nechytá. Po té se nechá vychladnout. Pak se to tře několik minut se dvěma žloutky, ke konci se připojí lehce sníh a kávová lžička nejemnější pšeničné krupičky. Hrnek nebo kastrolek se vymaže máslem, vysype žemličkou (strouhankou), hmota se tam vloží, povrchu pěkně uhladí a vaří se to v páře, až je to na povrchu tuhé. Trvá to něco přes půl hodiny. Vařený pudink se vyklopí, studený se rozkrájí na malé kostičky a dá se do polévky petrželové. Tato hmota se může vařit v malých formičkách, z kterých jsou pak pěkné vandličky. Také do hovězí polévky je dobrý tento pudink. Když se do něj přidají dvě lžíce vařeného, jemně usekaného chřestu nebo karfiolu (květáku), je ještě jemnější a opět jiné chuti.

Rate this Content 1 Votes