Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Štika se sardelí je lahodný pokrm, který může být připraven podobně jako kapr. Jelikož je štika dravcem, můžete ji doplnit ocáskem z menší ryby nebo játry ze štiky, které jsou považovány za lahůdku. Jikry a mléči ze štiky se obvykle nepoužívají. Nejlepší chuť má štika od září do března.

Zde je recept na Štiku se sardelí:

Ingredience:

  • 1 kg štiky
  • Sůl
  • Citrónová šťáva
  • 30 dkg másla
  • 2 sardelky

Postup:

Štiku očistěte, vykucháme, omyjte a osušte.

Osolte štiku a protkněte částí sardelí rozkrájených na úzké proužky.

Zbytek sardelí utřete s částí másla a touto směsí potřete celou štiku.

Rozpuste zbytek másla v pánvi a vložte na něj připravenou štiku.

Za stálého přelévání šťávou a občasného otáčení pečte štiku.

Upečenou štiku pokapejte citrónovou šťávou, přičemž se musíte dávat pozor, aby jadérko z citronu nevypadlo a omáčka nezhořkla.

Podávejte jako předkrm s dušenou rýží nebo vařenými bramborami.

Dobrou chuť! 🍽️