Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Telecí hrudí
  • Máslo
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 2 strouhané žemličky
  • Sůl
  • Květ
  • Petržel
  • Pepř
  • Kůrka ze žemle

Hrudí se očistí, žebra se vytahají a dají se na pekáč, aby se pečeně nepřipekla k pekáči. Vůbec je dobře, když každou pečeni podložíme špejlí neb k tomu již určenými dřívky, aby se hrudí ke dnu pekáče neb kastrolu nepřipekla. V hrudi si prohloubíme mezi blánou a masem otvor pro nádivku a upravíme nádivku následujícím způsobem:

Utře se jako slepičí vajíčko kousek nového másla, přidá se jedno vejce a dva žloutky, dvě strouhané, mlékem naložené žemličky, půl lžičky soli, malinko květu a jemně usekané zelené petrželky, dobře se vše promíchá a naděje se tím pěkná telecí ledvina a dá péci. Také někdo přidává do nádivky malinko žemličkové kůry neb pepře, to vše záleží na chuti a libosti.

 Maso se osolí, naplní nádivkou a na kilo masa se dá jako slepičí vejce kousek másla neb sádla a když se rozpálí, maso se tam vloží.  Pak se polévá vlastní šťávou a pomalu se přilévá horká voda a peče se nejdéle dvě hodiny. Pak se pomastí po vrchní straně máslem, posype žemličkovou kůrkou a nechá zčervenat. Poté se rozkrájí, polije šťávou a podá se k ní salát neb vařené sušené švestky.

Rate this Content 0 Votes