Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Čtvrt kila prorostlého vepřového masa, dvě zaječí plecka se semelou, připojí se malý talířek strouhané, malinko bílým vínem neb mlékem zvlažené žemličky, půl lžičky strouhané cibule, půl lžičky paštikového koření. (Paštikové koření jest: pepř, o něco méně nového koření, méně tymiánu, bobkový list, kousek zázvoru, vše se dohromady utluče, proseje, dá do uzavřené kořenky a jest vždy po ruce, když se do nějaké sekaninky potřebuje.)

Též se připojí k masu šest dkg. na kostičky rozkrájené slaniny, jedno vejce celé a jeden žloutek, lžička soli, vše se dobře promíchá, udělá se z toho šiška, potře se bílkem. položí se na ní na nudličky rozkrájená slanina a vloží se na papír máslem potřený. Přidá se všecko koření, cibule a zelenina jako k zajíci se smetanou, polije se po povrchu několika lžícemi bílého vína a mezi pečením se polévá hovězí polévkou, pak se zalije koflíkem kyselé smetany, ve které se rozkvedlá lžička mouky.

Jest dobrý teplý i studený. Když se peče přírodní zajíc sekaný, tu koření se vynechá a dá se jen víno a zelenina. Též smetana se nedává.

Pro chuť omáčky se dá k pečeni chlebová kůra. Srnčí a jelení sekané se podobně upravuje. Též domácí a divoký králík se může takto připraviti.

Rate this Content 0 Votes